• Πάσχα και νηστεία

    Πάσχα και νηστεία

    Δυο αντικρουόμενες διατροφικές καταστάσεις.

    Στην μια περίπτωση η νηστεία, που εξαιρεί για 40 μέρες όλα τα ζωικά τρόφιμα, ψάρια και γαλακτοκομικά.
    Κι απ την άλλη οι μέρες από το μεγάλο Σάββατο το βράδυ μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα που τρώμε σαν μην υπάρχει αύριο!

    Η νηστεία, εαν επιλέξουμε σωστά τρόφιμα, είναι μια καλή κατάσταση για να ξεκουραστεί το σώμα απο τις τοξίνες των τροφίμων ζωικής προέλευσης, βελτιώνοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση. Καλό είναι όμως, σε κάποιες υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις (πχ. οστεοπόρωση), να μην το παρακάνουμε.

    Τρόφιμα που μπορούμε να επιλέξουμε τις μέρες της νηστείας:

    • ξηροί καρποι (πηγές πρωτεϊνών, πολυακόρεστου λίπους, φυτικών ινών),
    • λαχανικά και φρούτα (πλουσια σε νερο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες)
    • σουσάμι και ταχίνι (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
    • θαλασσινά (περιέχουν σημαντικό ποσοστό ασβεστίου, χαλκού, ιωδίου, σίδηρου, καλίου, σεληνίου και ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση)

    Με το πρώτο Χριστός Ανέστη, την ημέρα της Ανάστασης, οι περισσότεροι τρέχουμε για το πρώτο γιορτινό τραπέζι.
    Για να μην σοκάρουμε τον οργανισμό μετά την νηστεία, φροντίζουμε να τρώμε αργά, να μην φάμε οτι υπάρχει πάνω στο τραπέζι και να περιοριστούμε σε μια μερίδα της καθιερωμένης μαγειρίτσας η άλλης σούπας.

    Οδηγίες προς ναυτιλομένους για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα

    • Προσοχή στις δυσπεψίες! Δεν τρώμε μέχρι να σκάσουμε.

    • Καλά τα κόκκινα αυγά αλλά προτιμήστε καλύτερα τα ασπράδια των αυγών, λόγω ήδη υψηλής χοληστερίνης την ημέρα αυτή.

    • Αποφεύγουμε να κάτσουμε νηστικοί στο κυριακάτικο τραπέζι. Μπορούμε να φάμε ενα ελαφρύ πρωινό όπως λίγο άπαχο γάλα με δημητριακά ή 1-2 πασχαλιάτικα κουλουράκια ή φρούτο με 1 φέτα τσουρέκι

    • Το βραδύ καλύτερα να αποφύγουμε το κρέας. 1 γιαούρτι με φρούτα η 1 σαλάτα με 1-2 φέτες ψωμί είναι ξεκούραστα για το στομάχι.

    Όχι στα τσιμπολογήματα . Το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει αρκετά μεγάλη αναλογία λίπους, χοληστερίνης ενώ μπορεί να επηρεαστεί και το ουρικό οξύ. Άρα προσπαθούμε να περιοριστούμε σ ενα πιάτο που θα το γεμίσουμε απ όλα μεν, προσεγμένα δε.

    Καλο Πάσχα!
    Νεφέλη

Αφήστε μια απάντηση

Ακύρωση απάντησης