Γίνεται να φάμε γλυκό χωρίς να παχύνουμε?
Η κατανάλωση γλυκού προκαλεί απότομη αύξηση γλυκόζης. Όμως πως μπορούμε να ελέγξουμε την απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα ώστε να μην μας επηρεάσει τόσο αρνητικά την διατροφή μας? Όταν είμαστε αρκετή ώρα νηστικοί και τρώμε μια ποσότητα φαγητού πλούσιου σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη προκαλείται απότομη αύξηση της γλυκόζης. Γι αυτό και είναι πολύ δύσκολο να χορτάσουμε μ ένα κομμάτι σοκολάτα. Πρέπει να φάμε πολύ μεγάλη ποσότητα για να νιώσουμε κορεσμό. Όταν η γλυκόζη αυξάνεται απότομα προκαλείται ήπια υπογλυκαιμία η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει ακόμα περισσότερο η όρεξη για γλυκό.
Τρώγοντας ένα γλυκό νηστικοί, ο οργανισμός απορροφάει την ζάχαρη και το λίπος πολύ πιο γρήγορα από το αν τρώγαμε το γλυκό μετά από γεύμα. Αυτό γιατί κατά την διάρκεια του γεύματος ο οργανισμός παράγει οξέα που χρειάζονται για την διάσπαση των τροφών κι έτσι απασχολεί το πεπτικό σύστημα με συστατικά του γεύματος όπως πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες . Έτσι, όταν φάμε το γλυκό μετά, ο οργανισμός είναι απασχολημένος με την πέψη του γεύματος άρα ο γλυκαιμικός δείκτης δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο αν τρώγαμε το γλυκό μόνο του.
Άρα για να αποφύγουμε τις διακυμάνσεις της γλυκόζης (υπογλυκαιμίες) συνδυάζουμε το γλυκό μας μαζί με μια άλλη τροφή που έχει τη δυνατότητα να κρατάει την καμπύλη της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω πιο αργής διάσπασης της από τον οργανισμό.
Τέτοια τρόφιμα ‘’ρυθμιστές’’ είναι τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί. Ιδανικά γλυκά είναι μια τάρτα με κρέμα και φρούτα, το παστέλι, τα μπισκότα με ταχίνι και μέλι, ο χαλβάς με σοκολάτα.
Επομένως ιδανικά τρώμε ένα γλυκάκι μετά το γέυμα ή ως ενδιάμεσο συνδυάζοντάς το με λίγο γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς.