• Γιατί δεν μπορούμε να «γραμμώσουμε» όσο γρήγορα θέλουμε;

  Γιατί δεν μπορούμε να «γραμμώσουμε» όσο γρήγορα θέλουμε;

  Συχνά ακούμε αθλούμενους να εφαρμόζουν απαιτητικά προγράμματα άθλησης και να καταβάλλουν φιλότιμες διατροφικές προσπάθειες για να μειώσουν το λίπος τους ή να  «στεγνώσουν» όπως λέμε, αλλά να μην τα καταφέρνουν. Αυτό συχνά τους απογοητεύει και τους αποθαρρύνει από το να συνεχίσουν την προσπάθεια τους.

  Ας εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο:

  1. Πολύ συχνά υπερεκτιμούμε την προπόνηση που κάνουμε, νομίζουμε οτι αυξάνονται οι ενεργειακές μας ανάγκες και τρώμε πολύ παραπάνω χωρίς να το χρειαζόμαστε, ειδικά μετά το πέρας της προπόνησης.

  2. Κατανάλωση τροφίμων σε υψηλότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες. Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε πρόσληψη επιπλέον  θερμίδων (π.χ. ξηροί καρποί, λιπαρά κρέατα και ψάρια, σοκολάτα, μέλι, γαλακτοκομικά κτλ).

  3. Επιλογή τροφίμων με χαμηλή ικανότητα κορεσμού, οπότε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσουμε (π.χ ρύζι, μακαρόνια).

  4. Αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ενεργειακών ροφημάτων. 

  5. Έλλειψη ύπνου και εμφάνιση κόπωσης η οποία έχει να κάνει με την ισορροπία ορμονών και κατ’ επέκταση με την αύξηση της όρεξης.

  6. Λόγω έντονης καθημερινής δραστηριότητας μένουμε νηστικοί για ώρες με αποτέλεσμα να τρώμε λίγα και μεγάλα γεύματα. Αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει τον μεταβολισμό αλλά αναστέλλει και την μυϊκή ανάπλαση.

  Διατροφολόγος:  Λουίζου Νεφέλη

Leave a reply

Cancel reply