• Πρωτεΐνες, αμινοξέα και άσκηση

  protein

  Άτομα που ασχολούνται συστηματικά με προπονήσεις, δεν μπορούν να μην προβληματίζονται με την διατροφή και κυρίως με τις πρωτεΐνες και την μέγιστη χρησιμοποίηση τους από το σώμα. Η χρήση καινούργιων βιοχημικών μεθόδων μας επέτρεψαν  να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της πορείας  των αμινοξέων μέσα στο μυϊκό κύτταρο. Είναι γνωστό, ότι οι υδατάνθρακες αμέσως μετά την προπόνηση είναι αναγκαίοι για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

  Τι γίνεται όμως με τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα?

  Οι πρωτεΐνες λόγω της χρονοβόρας αποδόμησης τους σε αμινοξέα από τον οργανισμό, αργούν να χρησιμοποιηθούν από τους μύες. Άρα ακόμα και αν καταναλώνουμε γεύματα  ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα και πρωτεΐνες ύστερα από προπόνηση, απαιτούνται αρκετές ώρες έως ότου γίνουν διαθέσιμα στον μυ. Από την άλλη γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση επαρκών πρωτεϊνών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μυϊκής ανάπτυξης και συντήρησης, ειδικά μετά από άσκηση.

  Νέα δεδομένα 

  Σύμφωνα με καινούργιες μελέτες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βάση, όμοια με τους υδατάνθρακες, στην επάρκεια των πρωτεϊνών στον οργανισμό και στον χρόνο που καταναλώνονται. Σε κάποια διαλύματα αμινοξέων η παρουσία υδατανθράκων βοηθάει  στη δημιουργία αντίδρασης της ινσουλίνης, η οποία διευκολύνει τη μεταφορά των αμινοξέων μέσα στα μυϊκά κύτταρα.

  Σε μετρήσεις αθλητών εξετάστηκε η πρωτεϊνοσύνθεση πριν και μετά την κατανάλωση ροφήματος πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

  Στα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τα εξής,

  1)      Η ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα πρωτεϊνών/υδατανθράκων αμέσως πριν από την άσκηση είχε διπλασία ενσωμάτωση των αμινοξέων στα μυϊκά κύτταρα συγκριτικά με την ομάδα στην οποία δόθηκε το συγκεκριμένο ρόφημα αμέσως μετά την άσκηση.

  2)      Επίσης, στην ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα μετά την άσκηση, η πρωτεϊνοσύνθεση στο μυ αρχικά αυξήθηκε σημαντικά και κατόπιν μειώθηκε μία ώρα μετά την άσκηση. Αντίθετα, στην ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα πριν την άσκηση, η πρωτεϊνοσύνθεση διατηρήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά την διάρκεια της προπόνησης.

  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παροχή μικρής ποσότητας  πρωτεΐνης (συνδυασμένη με υδατάνθρακες), τόσο πριν όσο και μετά, διεγείρει σημαντικά την πρωτεϊνοσύνθεση του μυός. Παρόλα αυτά, η πρόσληψη πριν την άσκηση είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση αμινοξέων και διάρκεια μυϊκής ανάπλασης.

  Βλέπουμε επομένως πως μια καλή προπόνηση δεν εξαρτάται μόνο από τον τύπο της άσκησης, αλλά χρειάζεται και την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη ώστε να αποδώσει τα μέγιστα το μυϊκό μας σύστημα. Θα πρέπει να φροντίσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας να παρέχουμε στον οργανισμό μας την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα αμινοξέων, αλλά και υδατανθράκων. Έτσι προστατεύουμε από βλάβες τις μυϊκές ίνες, αλλά και αναδομούμε τους μύες.

  Νεφέλη Λουίζου

Leave a reply

Cancel reply