Ξέρετε ότι…:

1. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να ανεβάσει τις επιδόσεις μας πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουμε!

2. Το γεύμα πριν από την άσκηση (1 ώρα περίπου) μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια και προφυλάσσει το σώμα από το αίσθημα της κόπωσης.

3. Το μικρογεύμα που θα επιλέξουμε αμέσως μετά την προπόνηση (μέσα στο πρώτο 30λεπτο) αναπληρώνει το γλυκογόνο και βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών.

4. Τα Υπερτρόφιμα (νέα κατηγορία τροφίμων με πολλαπλά οφέλη) είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Επίσης, βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μικρού θερμιδικού κόστους.

5. Η επιλογή του διαιτολογίου μας πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο της άσκησης που παρακολουθούμε και τις προσωπικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα:
• Ημέρα αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, ομαδικό αερόβιο πρόγραμμα και στόχος απώλειας λίπους): Επιλογή πρωτεϊνικών τροφών με χαμηλά λιπαρά.
• Ημέρα αναερόβιας άσκησης (ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις): Επιλογή τροφίμων με σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν ελεγχόμενο γλυκογόνο στους μύες και το ήπαρ.
6. Οι “δίαιτες πείνας” και η απουσία θρεπτικών συστατικών σε κατάσταση συστηματικής άσκησης οδηγούν σε καταβολισμό και κατ’ επέκταση πτώση του μεταβολισμού, τραυματισμούς και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Κάθε είδος προπόνησης (ελεύθερα βάρη, αερόβια γυμναστική ή cross fit) απαιτεί εξειδικευμένο διατροφολόγιο, το όποιο επιπλέον πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και τους στόχους του κάθε αθλούμενου.

Διατροφολόγος
Νεφέλη Λουίζου