• Μέλι

    Μέλι

    Το μέλι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο διατροφής. Τελευταία κατατάσσεται και στα υπερτρόφιμα. Αναφέρεται από πολύ παλιά σε συγγράμματα του Ιπποκράτη για τις αντισηπτικές-θεραπευτικές του ιδιότητες.

    Υπάρχουν πολλά είδη μελιού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Kάποια από αυτά είναι:

    Θυμαρίσιο: μια από τις καλύτερες ποικιλίες μελιού, αρωματικό, κεχριμπαρένιο χρώμα. εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν.

    Πευκόμελο: είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και έχει τις λιγότερες θερμίδες. Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού προέρχεται από την Αρκαδία. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Δεν κρυσταλλώνει εύκολα και είναι το πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία,  πρωτεΐνες και αμινοξέα.

    Ελάτης: Μια από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού. Έχει έντονη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Δεν κρυσταλλώνει ποτέ.

    Πορτοκαλιάς: Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο.

    Διατροφική αξία

    Το μέλι θεωρείται υπερτρόφιμο γιατί συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά σε μικρή ποσότητα. 1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64Κcal.

    Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

    Ευεργετικές ιδιότητες μελιού 

    • Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
    • Είναι κατά της παχυσαρκίας γιατί συμβάλει στην βελτίωση του μεταβολισμού
    • Βοηθάει στην αϋπνία
    • Βοηθάει σε στομαχοεντερικές παθήσεις διότι μειώνει την οξύτητα του στομάχου
    • Έχει αντικαρκινική δράση, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.
    • Βοηθάει ακόμα και στο στρες γιατί τα σάκχαρά του συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης.

    Νεφέλη Λουίζου

Leave a reply

Cancel reply