Μελομακάρονο Vs Kουραμπιές
Ποιο από τα δυο χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι διατροφικά καλύτερο;
Η αναμέτρηση ξεκινάει!
Τα βασικά συστατικά για τα μελομακάρονα είναι μπόλικο λάδι, αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα, καρύδια. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γρ λίπους. Αν αναλύσουμε τα συστατικά του, διαπιστώνουμε ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, και η κανέλα έχει και αυτή καλή αντιοξειδωτική δράση.
Οι κουραμπιέδες περιέχουν βούτυρο, άσπρο αλεύρι, αβγά, ανθόνερο, αμύγδαλα, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ. Ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5 γρ λίπους περίπου. Ο κουραμπιές περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη λόγω αυγών, ενώ τα αμύγδαλα τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Λόγω του βουτύρου που περιέχεται, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή κακά λιπαρά για την καρδιά μας. Το καλό υλικό στον κουραμπιέ είναι τα αμύγδαλα, που περιέχονται όμως σε μικρή ποσότητα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε την ζάχαρη!
Όχι ότι τελικά δεν θα φάμε τον κουραμπιέ, αλλά το μελομακάρονο δικαιωματικά κερδίζει την αναμέτρηση! Μπορεί να έχει κι αυτό τις θερμίδες του, αλλά σαν θρεπτική επιλογή είναι πιο σωστό. Καλό είναι βέβαια να μην το γονατίσουμε επειδή έχει κάποιες βιταμίνες παραπάνω. Παν μέτρον άριστον λοιπόν και πολλές βόλτες για να αυξηθούν λίγο οι καυσεις αυτές τις ημέρες.