• Περίοδος και πείνα!

  image

  Πριν την περίοδο αρκετές γυναίκες μπορούν να καταβροχθίσουν 1 ζαχαροπλαστείο… μαζί με τον ζαχαροπλάστη και πάλι να πεινάνε.   Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και την επιθυμία μας για φαγητό. Τα τρόφιμα που επιλέγουν οι γυναίκες οφείλονται στην διακύμανση των ορμονών.

  Βέβαια οι γυναίκες ως κλαψιάρες κατηγορούν τις ορμόνες και τις αδικίες της φύσης (που ψιλοισχύει).

  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?

  Αυτή η διαταραχή στις ορμόνες, επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Το σώμα θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα σταθερά, προκαλώντας την εσωτερική σύγκρουση του καλού και του κακού (συνήθως κερδίζει ο κακός)  για φαγητό, είτε είναι υδατάνθρακες είτε λίπος είτε και τα δύο μαζί. Παγωτό και πατατάκια μπορούν κάλλιστα να καταναλώνονται ταυτόχρονα! Βέβαια σ όλον αυτόν τον χαμό υπάρχει και  η σεροτονίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η τροφή μπορεί να προκαλέσει έκκριση σεροτονίνης, όπως και η άσκηση.

  Και εδώ γίνεται το εξής:

  • Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, χαμηλή σεροτονίνη, κέφια για απλούς υδατάνθρακες, λιπαρά φαγητά και ζάχαρη όπως σοκολάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απλοί υδατάνθρακες θα ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα της σεροτονίνης.
  • Αυξημένη κορτιζόλη, φυσιολογική  σεροτονίνη, τότε έχουμε κλίση περισσότερο σε λιπαρά τρόφιμα, αλλά όχι και τόσο ζάχαρη. Μπορεί να νοιώσετε πως επιθυμείτε κρουασάν ή ψωμί με κάτι βουτυρένιο.

  Και κάπου εδώ κολλάει και η ινσουλίνη που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα των ορμονών πριν την έμμηνο ρύση. Εκεί οι καημένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ο εγκέφαλος ζητάει γρήγορα καύσιμα όπως η ζάχαρη. Αρα ‘’ήσυχη’’ διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες παρέχει σταθερή ροή της ενέργειας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.

   Τρόποι καταπολέμησης της λιγούρας

  • Να σας δέσουν σ ένα κατάρτι…! Εάν δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το φαγητό να σας μιλάει, τουλάχιστον επιλέξτε τι θα φάτε π.χ. σύνθετους υδατάνθρακες και όχι απλούς..
  • Εάν θέλετε διακαώς κάτι που παχαίνει, προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά τα τρόφιμα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, σταματά τις αδίστακτες λιγούρες για τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.
  • Πάντα να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου για να αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και να μειώνεται το φούσκωμα.
  • Η απλή ζάχαρη και το αλάτι δεν είναι όμορφα να τα τρώμε… έχουν να κάνουν με την σεροτονίνη και τον έλεγχο της πείνας μας

  Γεμίστε λοιπόν το ψυγείο με επιλογές όπως φρούτα και ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες. Δοκιμάστε στραγγιστό γιαούρτι (έχει περισσότερη πρωτεΐνη) με ψιλοκομμένη μπανάνα, φρούτο με τυρί, ψωμί ολικής άλεσης με λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θα σας βάλουν φρένα.

  Τώρα που ξέρετε, μπορείτε να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να περιορίσετε τη λαχτάρα σας χωρίς να καταστρέψετε εντελώς την υγιεινή σας διατροφή.

  Φιλικά,

  Νεφέλη Λουίζου

Leave a reply

Cancel reply